Friday, December 9, 2011

K0rang nak dicela ke???

Assalammualikum wbt kalian....

Cewah... ber"kalian2" plak..  ^^,

K la, ni nak gtau skit... mungkin dlm kite tak sedar kita selalu mengamalkn sikap2 yg dicela Allah...
Tau tak k0rg, ade 10 Sikap Buruk Manusia yang Dicela Allah SWT....
Dan ianya adalah sikap yang lazim dilakukan manusia... nak tau tak?? Kena tau gak!!
10 celaan itu adalah.....1. Gelojoh ketika makan
Dalam erti kata lain, seseorang yang kuat dan tidak bersopan ketika makan. Sikap ini juga meliputi maksud makan terlalu kenyang, menyediakan makanan dalam jumlah yang berlebihan, yang akhirnya membawa kepada pembaziran.2. Banyak bercakap
Allah mencela manusia yang suka bercakap perkara yang sia-sia, fitnah memfitnah, umpat keji dan kata mengata kerana semua jenis percakapan itu menjurus kepada permusuhan dan perbalahan sesama manusia.
3. Suka marah-marah
Kemarahan boleh membuat seseorang itu bertindak di luar batas kemanusiaan. Perbuatan marah akan diikuti dengan maki hamun, mengherdik dan perkelahian yang boleh mengakibatkan kecederaan atau pembunuhan.

4. Hasad dengki
Seseorang yang bersifat dengki sanggup melakukan apa saja dalam bentuk kejahatan atau jenayah. Perbuatan menipu dan sanggup memusnah hidup orang lain adalah antara sifat keji yang lahir dari perasaan hasad dengki. Rasulullah bersabda: ‘Dengki itu memakan segala kebaikan’ (riwayat Muslim).


5. Kedekut & bakhil
Rezeki yang Allah kurniakan lebih suka disimpan hingga bertimbun banyaknya. Sifat kedekut menghijab (menutup) seseorang dari membelanjakan sebahagian dari hartanya ke jalan kebaikan termasuk menderma, membuat kebajikan kejalan Allah dan membantu orang yang memerlukan.


6. Bermegah-megah
Ia termasuk sikap suka status atau jawatan, gelaran dan menerima sanjungan.
7. Cintakan dunia
Terlalu menghambakan diri kepada perkara duniawi hingga melupakan tuntutan ukhrawi. Rasulullah bersabda: “Bekerjalah kamu di dunia seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun, dan beramallah kamu untuk akhirat seolah-olah kamu akan mati esok hari.” (riwayat Bukhari dan Muslim).

8. Ego atau sombong
Sifat membuat seseorang merasakan dirinya mempunyai kelebihan dalam banyak perkara dari orang lain hingga mereka lupa bahawa hanya Allah saja yang bersifat maha besar.9. Ujub dan suka bangga diri
Perbuatan ini ada unsur megah dan sombong dengan kelebihan dan kepandaian yang dikurniakan Allah. Rasa bersyukur tidak ada lagi dalam diri kerana telah diselaputi perasaan ego.10. Gemarkan pujian atau riak
Manusia jenis ini suka meminta dipuji dalam setiap perkara yang dilakukan. Sikap baiknya, jasa dan baktinya mahu dikenang sampai bila-bila. Ini jelas membayangkan bahawa sikap baiknya selama ini, tidak diiringi dengan kejujuran dan keikhlasan.


10 sikap yang dicela Allah ini, jika diamalkan, akan termasuk dalam kategori melakukan dosa besar!!! Subhanallah....  Sbnrnye mungkin ramai da wat entri psal ni.. tp ni versi aku. Yela, mengingatkn diri sndri dan yg lain... =)    Sm0ga kite manjauhkn diri dari sikap2 ni k! Insyaallah~~  

p/s: tibe2 je update da 3 ari b'turut... pasni nth bile la lg.... huhu..  =P


4 friends talked with bunny!:

roq said...

comelnye!!!!

sesinggah la sini...anyway...nasihat yang baik...:)

Natasya Naslin said...

usha2.. ^_^" such a gud advice & reminder..

biar diri ni tersedar & hopefully dijauhkan dr smua sifat2 ngatif tu..

AsH ShiKaNo said...

love this.. :)

done folow dear :)

Boni JLL3 said...

hahahha..betul tu..setuju sangat dengan entri ni..thanks sebab sharing yer..

saya follow blog awak