Monday, November 5, 2012

Saya Orang Melayu...

Assalammualaikum w.b.t....

Hai org2 Melayu... Erm.. Spt yg kite semua tau kt Malaysia ni majoriti rakyatnya adalah Melayu. Kononnya Melayu ni pnuh dgn ksopanan dan ketimurannya...

Tp tu mungkin dulu... Skrg?? Mungkin sgelintir je org2 Melayu yg ade ciri2 tu. Aku malu betol dgn mmbe kat tmpt kerja aku. Org Cina...

Hari ni tmpt kje ade problem skit pg2, so byk kje xboleh buat. Kitorg pon borak2 la... Ntah mcm mana timbul isu pasal sex bebas. Mmbe aku ni ckp, "saya pelik la, kenapa skrg byk kes org Melayu buang anak la, rogol anak sendiri la.. Apa la..". Huhu... Aku pon iye kn aje la, psal aku pon plik gak.

Then dia kate lg "saya rasa India dan Cina xmcm ni. Melayu sgt byk, selalu keluar brita. Bunuh anak sendiri xkesian ke..?"

Die pon tau yg org Melayu(Islam) xboleh buat semua 2. Berdose kn... Xkn kite sndiri xtau. Ish3... xtau la aku nk ckp mcm mne malunye aku bila org bukan Islam sndiri kate mcm 2.

Skrg ni bkn la aku nk malukn kaum sndiri ke ape.. Cume nk aku ngn korg semua pikir blik. Kite sbgai org Melayu beragama Islam, ni ke cth kite bg kt diorg. Mcm mane diorg nk tertarik dgn agama kite??? Solat pon mcm chipsmore je. Kejap solat kejap x. Ikot kerajinan...

Kalau ari Jumaat, toksah cite la... B'lambak sgt la org2 laki xg... Xpyah bdk2 mude.. Bpk org ke ape ke... Sume pon same. Da mcm xde maruah lngsung! Selambe je siap p mkn luar lg. Ade yg mkn ngn awek.... Yg aweknye pon 1, bgga kot balak die snggup xg solat.. Nk teman awek mkn..

Huu.... Byk la lg kalau nk dibebelkn. Aku xkate la aku baik sgt ke ape. Cume skadar renungan kite semua. Maap la ye kalau ade yg trase ke ape. Tp elok la klu terasa. Mari la sme2 kite sdarkn bangsa kite, sape lg klu bkn kite sndiri...

Wallahhualam.....

P/S: xde doodle... tibe cam nak bebel je. Huhu.. =P

6 friends talked with bunny!:

Anonymous said...

Senang jer nk jawab kt kawan awk tue...ckp....diorang tue org melayu jer....melayu x semestinya ISLAM...diorang hanya ISLAM dlm IC jer....tp x mempraktikkan ISLAM...sama mcm kaum lain gak...

miz rara v(",) said...

Erm... Btol jgk 2. ^.-

Umie Artoqiemie said...

islam pada nama , sebab tu jadi camtu..

Anonymous said...

Orang melayu bukan majoriti di Malaysia, hanya di Semenanjung sahaja.

Anonymous said...

Takpe paa, kite tunjukkan contoh yg baik :)

-Abg Am

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Blognya nice.
Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)