Sunday, July 17, 2011

Kiri... kanan.. kiri.......

Assalammualaikum..........

Huhu.... agak lama gak la tak update entri.. ish3... Bukan tak nak, tapi macam2 halangan... (alasan k...) Ni... minggu lepas, aku ade terbace 1 entri pasal "kidal" kat bl0g the BIG BOSS, beliau ni newbie macam aku gak r... Dan.. aku tertarik nak menyamp0k menyambung atau men0k0k tambah la senang cite pasal kidal (lefthanded) ni. 

Nak tau tak?? Tak kire, kene tau gak! huhu... 0rang kidal ni pembersih tau~~ Tak caye??? K, ce teng0k bila 0rang kidal menggunakan pisau. Pisau akan dipegang mengunakan tangan kiri dan makanan pada tangan kanan. Erm... Raja2 zaman dulu p0n tukang masak mesti nak 0rang kidal tau... =P



Hehee.... Ada jugak kelebihan kidal yang 0rang ramai tak perasan. C0nt0hnye, 0rang kidal ni dapat gunakan/memanfaatkan kedua-dua belah tangan dengan baik tau, s0 tenaga yang digunakan selalunya seimbang la... Aku sendiri sebagai pengidal, b0leh ir0n baju, membasuh, kiwi kasut dan macam2 lagi la mengunakan dua2 belah tangan. So, bila aku lenguh 0r penat aku akan tukar la tangan yang 1 lagi... weee...  =)

kat k0lej je k camni... kat umah masuk mesin sudah....  =P

Selain tu, 0rang kidal ni b0leh menyambil tau... huhu... Time kecik2 dulu kalau kit0rang tengah buat kerja sek0lah, ummi suke hidang kuih ke.. buah ke... s0, al0ng ngan 0gy kalau nak makan mesti kena st0p menulis. Tapi aku dan adik aku yang kidal tak payah... makan je r sambil nulis2... =)



Sebenarnya di sebalik kelebihan2 0rang kidal ni, ade gak yang tak lebihnye.... Maksudnye kekurangan la.. Macam yang k0rang semue tau, peralatan2 kat dunia ni direka untuk 0rang kanan kan.. So, agak leceh la yang kidal nak guna... pasal tu la 0rang kidal ni dikatakan lebih kreatif sebab kena adaptasi dengan kekurangan ni. Aku ni bermasalah gak r kalau nak makan guna sudu pakai tangan kanan, kalau makan pakai tangan je takpe r kan... heee...  =P 

Tapi, tak kisah la kan, kanan ke, kiri ke... same je. Yang penting kite kena bersyukur kerana dikurniakan tangan dan kaki yang begitu cantik dan berguna ni... s0, gunakan la ia untuk buat benda2 yang el0k je k!! Curi2... jangan! Nak gatal2... jangan! huhu....  

p/s: Dalam family aku 3orang kidal dan 4orang biase kanan....  wee..... =)



4 friends talked with bunny!:

AesyaZealous said...

tau xpe..aku nak makan sambil menulis pun susah..cis...x aci...

family aku sume righthanded..lalalala

kaizen said...

ape susah... try tulis pakai kaki...
jgn kate kopok or cekedis... maggi pon korg boleh mkn smbil menulis....

*org kidal mesti terlopong tgk korg...
hahahahaha

jom tgk blog ni pulak kaizen & Urban-or-Disaster

Gee said...

hehe..betul jugak ea..masalah problem la...hikhik

Amalina Jo said...

saya lefthanded jugaa :D