Tuesday, July 5, 2011

Naik..... turun..... naik.... turun....... =P

"Naik ke atas, turun ke bawah".

Haa.. Pernah tak k0rang dengar dalam lif ade suare feremfuan cakap macam kat atas ni. haha.. Walid aku kalau dengar, mesti die membebel punya la...  =P
Die kate, "ade ke naik ke bawah dan turun ke atas??. Dah naik, mesti la ke atas! Turun mesti la ke bawah... tu p0n nak bagi tau!"   huhu..... 

K, k... ni sebenarnye bukan nak cite pasal lif ke, suare fomfuan ke, pasal Walid bebel p0n memang tak r. Tapi, nak st0ry sikit pasal perkataan NAIK! Huhu... Kalau la k0rang perasan, perkataan ni adalah antara perkataan favorite yang digunakan dalam simpulan bahasa kite untuk menghiperb0lakan ayat.

Kih3... kalau ikut l0gik ayat, perkataan naik yang digunakan ni memang tak masuk akal. K, meh kite teng0k antara simpulan bahasa yang melampau ni...  =P

naik angin


naik hantu


naik darah


naik minyak


naik tangan


naik kepala


naik lemak



Hehe.. Tak l0gik kan. Tapi inilah keindahan dan keunikan bahasa namenye.. Kalau kite gune perkataan yang same je, c0nt0hnye 'marah' kan dah tak best, tak geram r.. tak em02 la..

Ce bandingkan dua ayat kat bawah ni, same maksudnye cume 1 tak gune simpulan bahasa dengan perkataan NAIK, 1 lagi gune... haa.. mane bunyinye cam PANAASSS....je. =P

>> Ish... aku marah bet0l la ngan adik aku, die dah terlalu manja sekarang! Dah pandai mengade-ngade, buat aku marah sangat, kadang tu nak je aku pukul! 

>> Ish... aku naik angin bet0l la ngan adik aku, die dah naik lemak sekarang! Dah pandai naik kepala, buat aku naik darah, kadang tu nak je aku naik tangan


*naik angin, naik hantu = marah    
  naik darah, naik minyak = marah bebenor le...
  naik tangan = pukul
  naik kepala = mengade-ngade
  naik lemak = sangat manja!

p/s: time kit0rang kecik2 umi selalu cakap die dah naik hantu! huhu... tak0t sangat kalau umi da kate gitu, tande2 nak dapat....  erkk..   =P

10 friends talked with bunny!:

Belbel said...

hahaha. adoiii.

kaizen said...

hahahah.. gud 1!!!

*keep it up!!!

syAzAnA said...

wahh. cantikknya awk lukis doodle.

syaz dtg nak folo lahh! ^^

Budak 12 tahun dah jadi fashionista!

muhamadsufian89 said...

datang blog lepas aesya zealous bagitau. cantik doodle. minat2. hehe

AesyaZealous said...

saya suke doodle awk. nak curik boleyyyy??? hahaha best..naik hantu cm best je..haha

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

doodle tiut!! =)

Ayeem Jemain said...

haha. ni saing2 faiz tapit ni :D

ghab van hal said...

kehkehkeh...best3!!!kekeke..

haikalblank said...

Haha menarik! K0mpem..aku jugak teringin nak naik minyak vesawit..haha

Ceitt,truskan ye cik bukan sweet..kah3

vampire and his lady said...

haha... aku dah guling2 tergelak wei!